dijous, 16 d’agost del 2018

L'ERMITA DE SANT GENIS DE TOST

Aquesta ermita és dins del municipi de Ribera d'Urgellet (Alt Urgell- Catalunya) a uns 17 km de la Seu d'Urgell.  




Característiques:

Actualment l'ermita es troba en un estat precari de conservació, havent sigut l'ùltima reforma la del sostre, realitzada a la decada dels 50 i 60 pels contravandistes.
Aquesta ermita te una edat aproximada similar a la de l'esglesia de La Seu d'Urgell, del segle XII  siguent d'un estil romànic.
L'església de Sant Genís de Tost  és un temple cristia d'una sola nau amb pintures al seu interior.


Historia:

No es coneix cap notícia documental concreta de l'església de Sant Genís de la vall de Tost. Només en l'acta de consagració de l'església de Sant Martí de Tost, de l'any 1040, apareix esmentada l'església de Sant Genís com a límit d'un alou cedit a Sant Martí, "qui est ad ipsa plana de Toran qui afrontat de I parte in terra Sancti Gennesii". Aquest document dóna pas a creure que Toran podria referir-se a l'actual població de Torà de Tost, prop de la qual es troba aquesta ermita.

L'existència d'uns gojos dedicats a Sant Genís de Tost fa pensar que s'hi celebrava d'un aplec, tot i que no s'ha pogut confirmar. 


Resultat d'imatges de ermita Sant genis de tost

per mes informació:



Com arribar-hi?

·   La ruta s'ha de fer a peu i s’ha tret del mapa excursionista de La Vall de la Vansa (2011). S'inicia a Torà de Tost i arriba a l'Ermita de Sant Genís. Te una distancia aproximada en línia recta d’uns 1750m=1’75km calculada amb mapa i una brúixola, tot i que a la realitat serà una distancia més gran ja que es creua el riu de Tost tal i com es pot veure a la imatge 3D creada amb el Google Earth. El desnivell que s’ha realitzat és d’uns 300 metres. El camí està marcat, i la dificultat que presenta és mitja ja que s'ha de creuar el riu.
En negre la ruta a Sant Genís. Imatge treta del Mapa excursionista de La Vall de La Vansa (1:25.000) (2011). Mont Editorial.





 


Entrada promocionada per Dis Seu Supermercats

6 comentaris:

  1. Bhuuua chabal guapisimo este blog meen.

    ResponElimina
  2. Molt bona informacio! Hi aniré aviat!

    ResponElimina
  3. Muy buen trabajo, me ha gustado mucho,habéis contribuido a que esta hermita no caiga en el olvido y darla a conocer.

    ResponElimina
  4. M encanta la vall de Tost! Molt bona feina!!

    ResponElimina
  5. M'ha agradat molt el projecte! Ens hi has de dur un dia. M'ho apunto a l'agenda.
    Felicitats!

    ResponElimina